Love Note Love Case Love List

5 romantických receptů, kterými můžeš překvapit svého partnera/partnerku – pro každou příležitost

Vaříte vždy totéž? I u vás je „co budeme zase jíst“ každodenní otázkou? Hledáš nápady na speciální recepty, kterými překvapíš svého partnera/partnerku na Valentýna, výročí nebo narozeniny?

Už nehledej dál, dali jsme dohromady naše oblíbené romantické recepty a dezerty, aby sis ty mohl/a už jen vybrat. Mysleli jsme na všechny: milovníky masa, vegany i milovníky pamlsků.

Steak s gulášovou omáčkou a batátovými hranolkami

Božský steak s omáčkou pro zdravou večeři. Doplněný batátovými hranolky, špenátem a cherry rajčátky.

Ingredience

  • 3 čajové lžičky řepkového oleje plus troška oleje na steaky
  • 250 g sladkých brambor, oloupaných a nakrájených na tenké plátky.
  • 1 lžíce lístků čerstvého tymiánu
  • 2 malé cibule, nakrájené na poloviny a následně na plátky
  • 1 zelená paprika zbavená semínek a nakrájená na kostičky
  • 2 stroužky česneku, nakrájené na plátky
  • 1 čajová lžička uzené papriky
  • 85 g cherry rajčat
  • překrojených na polovinu
  • 1 polévková lžíce rajčatového protlaku
  • 1 čajová lžíce vegety
  • 2 x 125 g filetový steak, potřený trochou řepkového oleje
  • 200 g baby špenátu připraveného na pánvi nebo v mikrovlnné troubě.

Příprava

1. Krok

Troubu předehřejeme na 240 °C/220 °C a na plech položíme mřížku. Sladké brambory a tymián promícháme v misce se 2 lžičkami oleje, poté je přesypeme na mřížku a odložíme

2. Krok

Na nepřilnavé pánvi zahřejeme 1 lžičku oleje, přidáme cibuli. Pánev přikryjeme a necháme 5 minut opékat. Odstraníme víko a promícháme. Přidáme zelenou papriku a česnek, pánev přikryjeme a vaříme dalších 5 minut. Brambory vložíme do trouby na 15 minut.

3. Krok

Než se brambory opékají, k zelenině přidáme uzenou papriku, zalijeme 150 ml vody a vmícháme rajčata, rajčatový protlak a vegetu. Přikryjeme a dusíme 10 minut.

4. Krok

Steaky opékáme na rozpálené, nepřilnavé pánvi 2-3 minuty podle tloušťky, poté je necháme 5 minut odpočívat. Gulášovou omáčku nalijeme lžící na talíře a přidáme steaky, při steaky podáváme přílohu.

Gnocchi cacio e pepe

Miska gnocchi s parmazánem a pepřem. Jednoduché, ale mimořádně chutné – a co je nejlepší, toto jídlo lze připravit za pouhých sedm minut.

Ingredience

  • 300g gnocchi
  • 2 polévkové lžíce nesoleného másla
  • 60g na jemně nastrouhaného parmazánu
  • 2 čajové lžíce pepře
    salátové listy k servírování (volitelné)

Příprava

1. Krok

Gnocchi uvaříme ve velké pánvi v jemně osolené vroucí vodě, dle návodu na obalu. Přefiltrujme a odložme 200 ml vody z vaření.

2. Krok

Ve velké pánvi zahřejme máslo. Přidejte gnocchi, sýr, pepř a 150 ml vody na vaření. Mírně zvyšme teplotu a intenzivně míchejme, dokud se máslo nerozpustí a noky nejsou dobře obalené. V případě potřeby dolijme více z odstavené vody. Dochutíme solí podle chuti. Hotové noky podáváme s čerstvým salátem.

Rizoto s rajčaty a mascarpone

Chutné rizoto s rajčaty a mascarpone, ideální jako valentýnské menu nebo na speciální večeři během týdne

Ingredience

  • 2 polévkové lžíce olivového oleje
  • 1 cibule, nakrájená na velmi jemno
  • 1 velký stroužek česneku, rozdrcený
  • 175 g rýže na rizoto
  • 400 g konzervovaných rajčat
  • 600 ml vody s bujónem (může být masová nebo zeleninová)
  • 30 g nastrouhaného parmazánu
  • 30 g mascarpone
  • ½ malého svazku bazalky, nasekané na jemno

Příprava

1. Krok

Ve velké pánvi zahřejme olej. Přidejte cibuli se špetkou soli a smažme 10 minut, nebo dokud nebude měkká a průsvitná, pak přidejme česnek a restujeme další 1 minutu. Vmícháme rýži a povařme 2 minuty.

2. Krok

Přihodíme rajčata a přivedeme k varu. Přidáme polovinu vývaru. Vaříme a mícháme, dokud se nevstřebá. Přidávejte zbylou šťávu po lžičkách a za stálého míchání vařme cca. 20 minut.

3. Krok

Vmícháme parmazán, mascarpone a bazalku a dochutíme dle chuti.

Lehké povidlové mini koláčky

Upeč si naše oblíbené mini dortíky s džemem, zaručeně se hned zařadí mezi vaše oblíbené dezerty – navíc jsou hotové za méně než půl hodiny, použiješ-li balené těsto.

Ingredience

  • 250 g hladké mouky, plus navíc na pracovní desku
  • 125 g másla, vychlazeného a nakrájeného na kostičky, plus navíc k vymazání plechu
  • 1 střední vejce
  • 1 vanilkový lusk ze kterého vybereme semínka (volitelné, lze nahradit 1 čajovou lžičkou aroma)
  • 100 g povidla, ovocného želé nebo džemu podle chuti

Příprava

1. Krok

Mouku, máslo a špetku soli dáme do misky a zpracujeme konečky prstů (nebo tyto suroviny rozpracujeme v kuchyňském robotu, pokud jej máme). Když je směs jako čerstvá strouhanka, vmícháme vejce a vanilková semínka, pokud je používáte. Přidáme 1 polévkovou lžíci studené vody, pak začínáme rukama mísit těsto do jednoho – snažte se nemísit příliš. Přidejte 1 polévkovou lžíci vody, pokud se nespojí, ale snažte se nepřidávat víc. Zabalíme do fólie a dáme na 30 minut do chladničky.

2. Krok

Elektrickou troubu předehřejeme na 200 stupňů, plynovou troubu na 180 stupňů. Formičky plechu na muffiny vymažeme máslem, pracovní plochu posypeme moukou. Těsto rozbalíme a rozválíme, natáhneme na cca. tloušťku prstů a vykrajujeme kruhy, které pasují do formiček plechu. Do každého kruhu dáme 1-2 čajové lžičky nádivky. Pokud chcete, vykrajujte z těsta malá srdíčka (ideálně na Valentýna) a položte na vrch.

3. Krok

Pečeme 15-18 minut nebo dozlatova, dokud nádivka začne trochu bublat. Nechme formu několik minut vychladnout a poté ji opatrně přesuňme na mřížku, aby zcela vychladla.

Dort s tekutou čokoládou a granátovým jablkem

Toto bohaté piškotové těsto z tmavé čokolády může být skvělou alternativou jakéhokoli koláče, kromě toho je velmi nápadným dezertem.

Ingredience

  • 225 g nesoleného másla, plus extra k vymazání
  • 250 g hořké čokolády (70 % kakao) nalámané na čtverečky
  • 5 velkých vajec
  • 225 g lehkého hnědého cukru, ze kterého prsty odstraníme hrudky.
  • 85 g mletých mandlí
  • 50 g hladké mouky plus ještě 1 polévková lžíce mouky.

K polevě

  • 150 ml smetany ke šlehání
  • 100 g tmavé čokolády (70 % kakaa), nahrubo nastrouhané
  • 1 polévková lžíce prosátého moučkového cukru
    hrst granátového jablka

Příprava

1. Krok

Dortovou formu o průměru 23 cm bohatě vymažeme a dno vysteleme pečícím papírem. Troubu předehřejeme na 180C / 160C (elektrická trouba/plynová trouba). Máslo a čokoládu dáme do střední misky a pomalu rozpustíme, buď nad horkou vodou, nebo v mikrovlnce. Mícháme do hladka a odstavme.

2. Krok

Vajíčka rozbijeme do velké mísy, přidáme cukr a ručním šlehačem šleháme 5-8 minut do zhoustnutí pěny a zdvojnásobení objemu. Čokoládovou směs po troškách nalijme do misky a velmi opatrně ji jemně zapracujeme do těsta, přičemž dávejte pozor, aby se ztratily bublinky v cestě. Pomalu nalijeme těsto do formy. Pečeme na střední příčce 30-35 minut, nebo dokud koláč nevykyne. Koláč vychladíme ve formě na mřížce. Koláč může trochu klesnout a popraskat, což ale není problém.

3. Krok

Pro polevu přivedeme smetanu k varu. Čokoládu dáme do misky s moučkovým cukrem a zalijeme horkou smetanou. Necháme několik minut odstát, mícháme do hladka, poté necháme 10 minut vychladnout a zhoustnout. Dort opatrně vyjmeme z formy na talíř, poté na ni natřeme polevu a necháme ji stéct. Necháme několik minut ztuhnout, poté posypeme semínky z granátového jablka a dáme na pár hodin do chladničky nebo ihned podáváme.

Zdroj: www.bbcgoodfood.com