Doprava zdarma nad 1.000 Kč 🚚
0 :0 :0 :0
blog

Proč jsou pro nás data tak důležitá?

March 27, 2024

Všichni máme data, která obzvlášť přirostla k našemu srdci a která slavíme rok co rok. Pravidelné oslavy narozenin, svátek, výročí a jiných menších i větších životních událostí jsou již poměrně dlouho zcela běžnou součástí našeho života. Oslava jednotlivých „velkých“ dní je navíc jednou z mála věcí, které téměř každý na světě považuje za důležité, ale málokdy se zamýšlíme nad tím, proč jsou pro nás tato data a kolem nich pořádané rituály vlastně tak důležité.

Je nám jasné, že každý rád slaví, ale proč se stala tato data tak důležitým faktorem v našem životě, že to může skončit i vážnou hádkou či urážkou, pokud na ně náš blízký zapomene? Pokud se totiž nad tím zamyslíme a podíváme se na to objektivně, „významný den“ je vlastně stejný den jako včera nebo zítra. V tomto světle se může dokonce zdát dětinské každý rok slavit, že v našem životě či vztahu uplynul další rok. Ale ve skutečnosti není nic zvláštního na tom, být tak připoután k určitým datům a událostem, protože jde samozřejmě o mnohem víc než pouhé plynutí let. Kromě radosti z oslav mají totiž tyto události pro nás důležitý základní význam a hodnotu.

1️⃣ Zážitek sounáležitosti ke komunitě nebo k někomu

Narozeniny, významné dny a kolem nich organizované oslavy jsou součástí našeho každodenního života již tisíce let. Takové akce hrají významnou roli při rozvíjení a udržování smyslu pro komunitu. V takových případech totiž téměř „povinně“ trávíme čas se svými nejbližšími. A to má obzvlášť dobrý vliv na náš společenský a rodinný život, protože nebýt narozenin a výročí, pravděpodobně bychom se potkávali a trávili čas ve velkých skupinách mnohem vzácněji.

2️⃣ Poskytují rámec pro náš život

Důležitá data a výročí přirozeným způsobem orámují náš život a dělají náš často příliš nepředvídatelný svět transparentnějším. Bez ohledu na to, co se v našich životech děje, vždy si můžeme být jisti (a očekávat), že Vánoce, narozeniny či výročí svatby můžeme strávit ve společnosti lidí, kteří jsou pro nás důležití a můžeme načerpat novou energii, trochu si odpočinout. Navíc, v takových chvílích se většina z nás ohlíží za lety za námi a porovnává svůj současný život se životem před 1, 2 nebo 3 lety, což nám usnadňuje jednodušší reflektování našich životů, vyvození poučení z minulých let a stanovení nových cílů.

3️⃣ Umíme se citově nabít

Jsme v podstatě společenská stvoření, proto instinktivně toužíme po vzájemné společnosti a lásce. Rituály spojené s důležitými dny vyživují a posilují naše vztahy. Pomáhají nám necítit se osaměle a emocionálně nás nabíjejí. Jen si pomyslete, co může znamenat obyčejná kytice květin od tvého partnera při výročích nebo telefonát od babičky na tvé narozeniny!

4️⃣ Obohacují nás o nové zážitky a vzpomínky

U příležitosti důležitých dat většina z nás pořádá nějakou malou nebo velkou skupinovou akci nebo oslavu. Není neobvyklé, že tyto události dostanou místo mezi nejkrásnějšími vzpomínkami a zážitky našeho života. Není to příliš překvapující, totiž den, který je jen tvůj (nebo váš) a je jen o bezpodmínečné lásce a oslavě, by se snadno stal oblíbeným pro každého člověka. Takové události téměř vždy pozitivně přispívají k našemu životu, a proto není divu, že jsme k nim tak připoutáni.

5️⃣ Zážitek bezpodmínečné lásky

V našem dospělém životě a v našem světě velmi zřídka zažijeme zážitek bezpodmínečné lásky nebo ocenění. V našem každodenním životě je získání uznání nebo respektu od ostatních téměř vždy spojeno s nějakým výkonem. Zamysli se nad tím, za co jsi dostal v posledních letech pozornost nebo pochvalu! Například za to, že se ti na univerzitě dobře dařilo nebo si navařil chutné jídlo, nebo jsi v práci dosáhl očekávaných výsledků. V našem uspěchaném světě se nám jen málokdy dostane pár minut pozornosti nebo lásky „jen tak“. V takových významných dnech se však pozornost nesoustředí na to, „co jsme doposud položili na stůl“, ale prostě jen na Nás – ne na naše zásluhy a činy, ale na naši osobu a osobní hodnoty. V takových případech můžeme konečně zažít zážitek upřímné, bezpodmínečné pozornosti a lásky. Většinou to potřebujeme mnohem víc, než si to v každodenním spěchu uvědomujeme! Takové zážitky mohou ve velké míře přispět k budování a posilování pozitivního sebeobrazu, zdravého sebevědomí a sebeúcty.

Kromě uvedených může samozřejmě existovat nespočet individuálních důvodů, proč je pro tebe, pro vás určité datum důležité. Podstata však zůstává stejná: připomínání si významných událostí a důležitých dat není jen zbytečný výstřelek či předvádění se. Tyto oslavy nám a našim blízkým dávají opravdu hodně, budují a pěstují naše vztahy, zpříjemňují náš často komplikovaný každodenní život a dokonce hrají důležitou roli iv tom, jak se my sami vidíme!

Teď už víš, proč jsou pro nás výročí a narozeniny tak důležité, ale to automaticky neusnadňuje jejich zapamatování ve spěchu každodenního života. Dovol nám, abychom ti pomohli! Využij naši novou a zcela bezplatnou službu Love Date, abys už nikdy nezapomněl na žádné důležité datum!

Dále na Love Date!